Menu

Gatsby & Drupal

Het Drupal CMS dankt zijn populariteit doordat het redelijk makkelijk is te opschalen qua functionaliteit. Hierdoor is Drupal zeer geschikt voor complexere maatwerk projecten. Het vertalen van een complexe back-end naar een supersnelle en voor mobiel geoptimaliseerde front-end brengt in Drupal zelf brengt nogal wat uitdagingen met zich mee. Om deze reden is het tegenwoordig steeds aantrekkelijker om Drupal (en zeker ook andere cms'en) van een losse front-end te voorzien.

Gatsby and Drupal logo's

Gatsby als front-end voor een decoupled D8 Drupal website

Voor zo'n losse front-end oplossing is Gatsby een uitkomst. Gatsby is een open source website framework dat gebaseerd is op React en GraphQL en dat performance als hoogste prioriteit heeft. Het is door de steeds grotere wordende community een populair platform aan het worden waardoor er dus ook steeds meer (open source en dus vendor onafhankelijke) plugins beschikbaar zijn. 

Drupal als API

Het Drupal 8 CMS levert door de ingebouwde JSON:API een server waarop Gatsby de pagina's aan de front-end automatisch opbouwt en onder andere afbeeldingen & code optimaliseert voor een zo'n snel mogelijke performance waardoor een zeer hoge Google ranking behaald kan worden.

Drupal kan zo ook gebruikt kunnen worden om meerdere front-end applicaties te laten draaien. Bijvoorbeeld een app en website die dezelfde content database gebruiken zodat er maar één keer content hoeft te worden aangemaakt of te worden gewijzigd. 

Benieuwd wat Gatsby voor jouw project kan betekenen? Bel 06 48 47 45 71, mail naar gatsby@guusvandewal.nl of vul onderstaand formulier in: